Ευαγγέλιο Κυριακής Προ της Υψώσεως

Κήρυγμα Ευαγγελίου

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΆ ΑΝΑΓΝΏΣΜΑΤΑ

π. Ελευθέριος Χριστοδουλάκης

9/5/2024

landscape shot of white cross during daytime
low angle view of cross with red garment
low angle view of cross with red garment

Ευαγγέλιο (᾽Ιω. γ´ 13-17)

Εἶπεν ὁ Κύριος· Οὐδεὶς ἀναβέβηκεν εἰς τὸν οὐρανόν, εἰ μὴ ὁ ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβάς͵ ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου. Καὶ καθὼς Μωσῆς ὕψωσεν τὸν ὄφιν ἐν τῇ ἐρήμῳ͵ οὕτως ὑψωθῆναι δεῖ τὸν Υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου΄ ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ’ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον. Οὕτως γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον͵ ὥστε τὸν Υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν͵ ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ΄ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον. Οὐ γὰρ ἀπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν Υἱὸν αὐτοῦ εἰς τὸν κόσμον, ἵνα κρίνῃ τὸν κόσμον͵ ἀλλ΄ ἵνα σωθῇ ὁ κόσμος δι΄ αὐτοῦ.

Απόδοση στην Ελληνική

Είπεν ο Κύριος: «Κανείς δεν ανέβηκε εις τον ουρανόν, παρά εκείνος που κατέβηκε από τον ουρανόν, ο Υιός του ανθρώπου, ο οποίος είναι εις τον ουρανόν. Όπως ο Μωϋσής ύψωσε το φίδι εις την έρημον, έτσι πρέπει να υψωθή ο Υιός του ανθρώπου, ώστε καθένας που πιστεύει εις αυτόν να μη χαθή, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον.

Διότι τόσον πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν του τον μονογενή, διά να μη χαθή όποιος πιστεύει εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον. Διότι δεν έστειλε ο Θεός τον Υιόν του εις τον κόσμον, διά να καταδικάση τον κόσμον, αλλά διά να σωθή ο κόσμος δι’ αυτού».

Κήρυγμα

Σήμερα Κυριακή προ της Υψώσεως η Εκκλησία μας, μας προσφέρει ένα Ευαγγέλιο που λάμπει με την αλήθεια της θείας αποκάλυψης. Μέσα από τη νυχτερινή συνομιλία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με τον Νικόδημο, ξεδιπλώνεται μπροστά μας το βαθύ μυστήριο της θείας οικονομίας και της σωτηρίας του ανθρώπου. Ο Νικόδημος, ένας Φαρισαίος και διδάσκαλος του Ισραήλ, έρχεται στον Ιησού αναζητώντας απαντήσεις, και ο Κύριος, με λόγια γεμάτα σοφία και αγάπη, φωτίζει το δρόμο της πίστης και της αιώνιας ζωής. Αυτή η συνομιλία, που λαμβάνει χώρα υπό το κάλυμμα της νύχτας, συμβολίζει την αναζήτηση του ανθρώπου για το φως της αλήθειας μέσα στο σκοτάδι της άγνοιας και της αμαρτίας.

Στην καρδιά αυτής της συνομιλίας βρίσκεται η αποκάλυψη της μοναδικής και υπερβατικής φύσης του Χριστού. "Και ουδείς αναβέβηκεν εις τον ουρανόν ει μή ο εκ του ουρανού καταβάς, ο Υιός του ανθρώπου ο ων εν τω ουρανώ." Ο Χριστός διακηρύττει ότι μόνο Αυτός, ως ο Υιός του Θεού που κατέβηκε από τον ουρανό, έχει την απόλυτη γνώση των ουράνιων μυστηρίων και την εξουσία να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό. Αυτός είναι η γέφυρα που ενώνει τον πεπερασμένο άνθρωπο με τον άπειρο Θεό, η σκάλα που οδηγεί από τη γη στον ουρανό. Όπως τονίζει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μόνο ο Υιός γνωρίζει τον Πατέρα και μπορεί να Τον αποκαλύψει σε όσους επιλέξει. Αυτή η αποκάλυψη είναι η πηγή της σωτηρίας μας, η δίοδος προς την αιώνια ζωή. Μέσα από τον Χριστό, μπορούμε να γνωρίσουμε τον Θεό, να Τον αγαπήσουμε και να ενωθούμε μαζί Του.

Συνεχίζοντας, ο Χριστός παραλληλίζει την σταύρωσή Του με την ύψωση του χάλκινου όφεως από τον Μωυσή στην έρημο. Αυτή η αναφορά στην Παλαιά Διαθήκη φωτίζει το σωτηριολογικό νόημα του Σταυρού. Όπως οι Ισραηλίτες που δαγκώνονταν από τους δηλητηριώδεις όφεις έβλεπαν με πίστη τον χάλκινο όφι και θεραπεύονταν, έτσι και εμείς, οι δαγκωμένοι από την αμαρτία, κοιτάζοντας με πίστη και μετάνοια τον εσταυρωμένο Χριστό, λαμβάνουμε τη σωτηρία και την αιώνια ζωή. Ο Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας ερμηνεύει αυτόν τον παραλληλισμό, λέγοντας ότι ο όφις συμβόλιζε τη δύναμη του δηλητηρίου που ο διάβολος έβαλε στους ανθρώπους, ενώ ο χάλκινος όφις συμβόλιζε τη δύναμη του Σωτήρα μας, με την οποία καταργείται η δύναμη του διαβόλου. Ο Σταυρός, λοιπόν, δεν είναι απλώς ένα σύμβολο πόνου και θανάτου, αλλά το όργανο της νίκης του Χριστού κατά της αμαρτίας και του θανάτου, η πηγή της ζωής και της ανάστασης. Μέσα από το Σταυρό, ο Χριστός μετατρέπει τον πόνο σε χαρά, τον θάνατο σε ζωή, την ήττα σε νίκη.

Στην καρδιά του Ευαγγελίου βρίσκεται η συγκλονιστική δήλωση της απέραντης αγάπης του Θεού: "Ούτως γαρ ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον Υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν...". Αυτή η φράση, απλή αλλά τόσο βαθιά, συμπυκνώνει το μήνυμα της σωτηρίας. Ο Θεός, από υπερβολική, απεριόριστη αγάπη για τον κόσμο, θυσίασε τον Υιό Του, τον μονογενή, για να μας λυτρώσει από την αμαρτία και τον θάνατο. Αυτή η θυσία δεν ήταν μια απλή πράξη ελέους, αλλά η απόδειξη της θεϊκής αγάπης που ξεπερνά κάθε ανθρώπινη λογική. Ο Θεός, αντί να μας καταδικάσει για τις αμαρτίες μας, μας προσφέρει τη σωτηρία μέσω της θυσίας του Υιού Του, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα της Βασιλείας Του. Η πίστη στον Χριστό είναι η προϋπόθεση για να γευτούμε αυτή την αγάπη και να κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή. Ο Άγιος Αυγουστίνος συνοψίζει αυτή την αγάπη με τα λόγια: "Τόση η αγάπη του Θεού, ώστε να δώσει τον Υιό του για να πεθάνει για μας, τους εχθρούς του."

Τέλος, ο Χριστός διακηρύττει ότι δεν ήρθε για να μας καταδικάσει, αλλά για να μας σώσει. Η αποστολή Του είναι αποστολή αγάπης, ελέους και συγχώρεσης. Η κρίση θα έρθει, αλλά ο σκοπός του Θεού είναι η σωτηρία όλων όσοι πιστεύουν στον Υιό Του. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος μας υπενθυμίζει ότι ο Υιός δεν ήρθε να κρίνει τον κόσμο, αλλά να κριθεί για τον κόσμο, να πάρει επάνω Του τις αμαρτίες του κόσμου, για να μας ελευθερώσει από την καταδίκη. Ο Χριστός, λοιπόν, είναι ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας, ο οποίος μας καλεί να Τον ακολουθήσουμε στο δρόμο της αγάπης και της μετάνοιας.

Αγαπητοί μου, ας αναλογιστούμε σήμερα το ασύλληπτο μέγεθος της αγάπης του Θεού για εμάς. Ας κοιτάξουμε με πίστη και ευγνωμοσύνη τον εσταυρωμένο Χριστό και ας Τον αφήσουμε να μας θεραπεύσει από τα τραύματα της αμαρτίας. Ας Τον εμπιστευτούμε ολοκληρωτικά και ας Τον ακολουθήσουμε, γιατί Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την αιώνια ζωή, η μοναδική πηγή αληθινής ειρήνης και πληρότητας.

Ας προσευχόμαστε αδιάλειπτα στον Κύριο μας, να μας δίνει τη χάρη να πιστεύουμε ακράδαντα σε Αυτόν, να Τον αγαπάμε με όλη μας την καρδιά, και να Τον ακολουθούμε πιστά σε κάθε βήμα της ζωής μας. Ας Τον παρακαλέσουμε να μας ενδυναμώνει να σηκώνουμε τον δικό μας σταυρό, τις δικές μας δοκιμασίες, με υπομονή και καρτερία, γνωρίζοντας ότι μέσα από τον σταυρό μας θα βρούμε την αληθινή ελευθερία και την κοινωνία με τον Θεό.

Ο Σταυρός του Χριστού είναι το σύμβολο της θυσίας και της αγάπης, το σημείο της νίκης κατά του θανάτου και της αμαρτίας. Ας μην διστάζουμε να τον αγκαλιάσουμε, να τον σηκώσουμε με θάρρος και να ακολουθήσουμε τον Χριστό στο δρόμο της αγιότητας. Όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, "ο λόγος του σταυρού είναι μωρία για τους απολλυμένους, αλλά για μας τους σωζόμενους είναι δύναμη Θεού." (Α' Κορινθίους 1:18)

Στην εποχή μας, όπου οι αξίες του κόσμου συχνά συγκρούονται με τις αξίες του Ευαγγελίου, η πρόσκληση του Χριστού να σηκώσουμε τον σταυρό μας μπορεί να φαίνεται δύσκολη ή και παράλογη. Ζούμε σε έναν κόσμο που προωθεί την ευκολία, την αυτοϊκανοποίηση και την απόρριψη κάθε θυσίας. Ωστόσο, η αληθινή ευτυχία και η πληρότητα βρίσκονται μόνο στο δρόμο του Χριστού, στο δρόμο του σταυρού.

Ο σταυρός μας μπορεί να πάρει πολλές μορφές: ασθένεια, απώλεια, αδικία, πειρασμός, ή απλά η καθημερινή πάλη ενάντια στα πάθη μας. Όμως, κάθε σταυρός, όταν τον σηκώνουμε με πίστη και υπομονή, μπορεί να γίνει πηγή χάριτος και αγιασμού. Όπως λέει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, "Ο σταυρός είναι το εργαστήριο όπου γίνεται η αγιοσύνη."

Ας μην ξεχνάμε, αγαπητοί μου, ότι ο Χριστός δεν μας αφήνει μόνους στον αγώνα μας. Αυτός είναι πάντα δίπλα μας, μας ενδυναμώνει και μας στηρίζει. Όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, "Τα πάντα μπορώ εν τω ενδυναμούντί με Χριστώ." (Φιλιππησίους 4:13)

Ας προσευχόμαστε, λοιπόν, στον Κύριο μας, να μας δίνει τη δύναμη να σηκώνουμε το σταυρό μας με χαρά και να Τον ακολουθούμε πιστά μέχρι τέλους. Ας Τον παρακαλέσουμε να μας φωτίζει με το Άγιο Πνεύμα, ώστε να βλέπουμε σε κάθε δοκιμασία μια ευκαιρία για πνευματική ανάπτυξη και να μεταμορφώνουμε τον πόνο σε αγάπη. Αμήν.