Κήρυγμα Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως: Η Γενεαλογία του Χριστού

Ανακαλύψτε ένα πνευματικό κήρυγμα για την Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως, που εξερευνά τη γενεαλογία του Χριστού και τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, καθώς και μαρτυρίες από την αρχαία ελληνική γραμματεία και άλλες θρησκείες.

ΔΕΣΠΟΤΙΚΈΣ & ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΈΣ ΕΟΡΤΈΣΕΥΑΓΓΕΛΙΚΆ ΑΝΑΓΝΏΣΜΑΤΑΕΥΑΓΓΈΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΉΣ ΑΠΟΣΤΌΛΟΥ ΜΑΤΘΑΊΟΥ

π. Ελευθέριος Χριστοδουλάκης

12/20/2024

a group of figurines of people and animalsa group of figurines of people and animals

Κήρυγμα Κυριακής προ της Χριστού Γεννήσεως

Ευαγγέλιο Κυριακής: Ματθ. α΄ 1-25

Βίβλος γενέσεως Ἰησοῦ Χριστοῦ, υἱοῦ Δαυΐδ, υἱοῦ Ἀβραάμ. 2 Ἀβραὰμ ἐγέννησε τὸν Ἰσαάκ, Ἰσαὰκ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἰακώβ, Ἰακὼβ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἰούδαν καὶ τοὺς ἀδελφοὺς αὐτοῦ, 3 Ἰούδας δὲ ἐγέννησε τὸν Φαρὲς καὶ τὸν Ζαρὰ ἐκ τῆς Θάμαρ, Φαρὲς δὲ ἐγέννησε τὸν Ἐσρώμ, Ἐσρὼμ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἀράμ, 4 Ἀρὰμ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἀμιναδάβ, Ἀμιναδὰβ δὲ ἐγέννησε τὸν Ναασσών, Ναασσὼν δὲ ἐγέννησε τὸν Σαλμών, 5 Σαλμὼν δὲ ἐγέννησε τὸν Βοὸζ ἐκ τῆς Ραχάβ, Βοὸζ δὲ ἐγέννησε τὸν Ὠβὴδ ἐκ τῆς Ρούθ, Ὠβὴδ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἰεσσαί, 6 Ἰεσσαὶ δὲ ἐγέννησε τὸν Δαυΐδ τὸν βασιλέα. Δαυΐδ δὲ ὁ βασιλεὺς ἐγέννησε τὸν Σολομῶντα ἐκ τῆς τοῦ Οὐρίου, 7 Σολομὼν δὲ ἐγέννησε τὸν Ροβοάμ, Ροβοάμ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἀβιά, Ἀβιὰ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἀσά, 8 Ἀσὰ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἰωσαφάτ, Ἰωσαφάτ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἰωράμ, Ἰωρὰμ δὲ ἐγέννησε τὸν Ὀζίαν, 9 Ὀζίας δὲ ἐγέννησε τὸν Ἰωάθαμ, Ἰωάθαμ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἄχαζ, Ἄχαζ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἐζεκίαν, 10 Ἐζεκίας δὲ ἐγέννησε τὸν Μανασσῆ, Μανασσῆς δὲ ἐγέννησε τὸν Ἀμών, Ἀμὼν δὲ ἐγέννησε τὸν Ἰωσίαν, 11 Ἰωσίας δὲ ἐγέννησε τὸν Ἰεχονίαν καὶ τοὺς ἀδελφοὺς αὐτοῦ ἐπὶ τῆς μετοικεσίας Βαβυλῶνος. 12 Μετὰ δὲ τὴν μετοικεσίαν Βαβυλῶνος Ἰεχονίας ἐγέννησε τὸν Σαλαθιήλ, Σαλαθιὴλ δὲ ἐγέννησε τὸν Ζοροβάβελ, 13 Ζοροβάβελ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἀβιούδ, Ἀβιοὺδ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἐλιακείμ, Ἐλιακεὶμ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἀζώρ, 14 Ἀζὼρ δὲ ἐγέννησε τὸν Σαδώκ, Σαδὼκ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἀχείμ, Ἀχεὶμ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἐλιούδ, 15 Ἐλιοὺδ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἐλεάζαρ, Ἐλεάζαρ δὲ ἐγέννησε τὸν Ματθάν, Ματθὰν δὲ ἐγέννησε τὸν Ἰακώβ, 16 Ἰακὼβ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἰωσὴφ τὸν ἄνδρα Μαρίας, ἐξ ἧς ἐγεννήθη Ἰησοῦς ὁ λεγόμενος Χριστός. 17 Πᾶσαι οὖν αἱ γενεαὶ ἀπὸ Ἀβραάμ ἕως Δαυΐδ γενεαὶ δεκατέσσαρες, καὶ ἀπὸ Δαυΐδ ἕως τῆς μετοικεσίας Βαβυλῶνος γενεαὶ δεκατέσσαρες, καὶ ἀπὸ τῆς μετοικεσίας Βαβυλῶνος ἕως τοῦ Χριστοῦ γενεαὶ δεκατέσσαρες. 18 Τοῦ δὲ Ἰησοῦ Χριστοῦ ἡ γέννησις οὕτως ἦν. μνηστευθείσης γὰρ τῆς μητρὸς αὐτοῦ Μαρίας τῷ Ἰωσήφ, πρὶν ἢ συνελθεῖν αὐτοὺς εὑρέθη ἐν γαστρὶ ἔχουσα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου. 19 Ἰωσὴφ δὲ ὁ ἀνὴρ αὐτῆς, δίκαιος ὢν καὶ μὴ θέλων αὐτὴν παραδειγματίσαι, ἐβουλήθη λάθρα ἀπολῦσαι αὐτήν. 20 Ταῦτα δὲ αὐτοῦ ἐνθυμηθέντος ἰδοὺ ἄγγελος Κυρίου κατ᾿ ὄναρ ἐφάνη αὐτῷ λέγων· Ἰωσὴφ υἱὸς Δαυΐδ, μὴ φοβηθῇς παραλαβεῖν Μαριὰμ τὴν γυναῖκά σου· τὸ γὰρ ἐν αὐτῇ γεννηθὲν ἐκ Πνεύματός ἐστιν Ἁγίου. 21 τέξεται δὲ υἱὸν καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν· αὐτὸς γὰρ σώσει τὸν λαὸν αὐτοῦ ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν αὐτῶν. 22 Τοῦτο δὲ ὅλον γέγονεν ἵνα πληρωθῇ τὸ ρηθὲν ὑπὸ τοῦ Κυρίου διὰ τοῦ προφήτου λέγοντος· 23 Ἰδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ ἕξει καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσουσι τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἐμμανουήλ, ὅ ἐστι μεθερμηνευόμενον μεθ᾿ ἡμῶν ὁ Θεός. 24 Διεγερθεὶς δὲ ὁ Ἰωσὴφ ἀπὸ τοῦ ὕπνου ἐποίησεν ὡς προσέταξεν αὐτῷ ὁ ἄγγελος Κυρίου καὶ παρέλαβε τὴν γυναῖκα αὐτοῦ, 25 καὶ οὐκ ἐγίνωσκεν αὐτὴν ἕως οὗ ἔτεκε τὸν υἱὸν αὐτῆς τὸν πρωτότοκον, καὶ ἐκάλεσε τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν.

Κήρυγμα

Αγαπητοί μου αδελφοί εν Χριστώ,

Σήμερα, καθώς η Αγία μας Εκκλησία μας ετοιμάζει για την μεγάλη εορτή της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, μας καλεί να σταθούμε με ευλάβεια μπροστά στο γενεαλογικό δέντρο του Σωτήρος μας. Μας παρουσιάζει την ανθρώπινη καταγωγή Του, την ρίζα Του στον Αβραάμ και τον Δαυίδ, την ενσάρκωση του Λόγου μέσα στην ιστορία, μέσα στον χρόνο, μέσα στον κόσμο μας.

Μας υπενθυμίζει, έτσι, την προαιώνια υπόσχεση του Θεού για την έλευση του Μεσσία, του Σωτήρα του κόσμου. Μια υπόσχεση που αντηχεί σε όλη την Παλαιά Διαθήκη, μέσα από προφητείες και τυπικούς συμβολισμούς.

Και ίσως αναρωτηθούμε, γιατί άραγε η Εκκλησία μας δίνει τόση έμφαση σε αυτή την γενεαλογία; Γιατί αφιερώνει ολόκληρη την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα για να απαριθμήσει μια σειρά από ονόματα, πολλά από τα οποία μας είναι άγνωστα; Δεν θα ήταν καλύτερα να ακούσουμε ύμνους και κάλαντα, να νιώσουμε την χαρμόσυνη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων;

Αγαπητοί μου, η απάντηση βρίσκεται στην ουσία αυτής της γενεαλογίας. Δεν είναι απλώς μια λίστα ονομάτων. Είναι η ζωντανή απόδειξη της συγκατάβασης του Θεού. Είναι η απόδειξη ότι ο Θεός δεν έμεινε μακριά από τον άνθρωπο, αδιάφορος για τον πόνο και την αγωνία του. Αλλά, αντίθετα, μπήκε μέσα στην ιστορία μας, στην σάρκα μας, στον πόνο μας. Έγινε ένας από εμάς, για να μας σώσει.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ξεκινά την αφήγησή του με τα λόγια: "Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού, υιού Δαυίδ, υιού Αβραάμ." (Ματθαίος 1:1). Μας δείχνει ότι ο Ιησούς δεν είναι ένας ξένος, ένας άγνωστος, ένας Θεός μακρινός και απρόσιτος. Είναι ο Χριστός, ο Μεσσίας, ο απόγονος του Αβραάμ, στον οποίο ο Θεός υποσχέθηκε ότι θα ευλογήσει όλα τα έθνη της γης. Είναι ο Χριστός, ο απόγονος του Δαυίδ, του βασιλιά που ένωσε τον λαό του Ισραήλ και έφερε την ειρήνη και την ευημερία.

Αλλά μέσα σε αυτή την γενεαλογία, δεν βλέπουμε μόνο την δόξα του Δαυίδ και την πίστη του Αβραάμ. Βλέπουμε και την αμαρτία του Δαυίδ, την μοιχεία και τον φόνο. Βλέπουμε και την αμφιβολία του Αβραάμ, την στιγμή που δίστασε να θυσιάσει τον γιο του Ισαάκ. Βλέπουμε την αγιότητα κάποιων προγόνων, όπως ο Ιωσίας, αλλά και την πτώση άλλων, όπως ο Μανασσής. Βλέπουμε, με λίγα λόγια, τον εαυτό μας. Βλέπουμε την ανθρώπινη φύση, με τα σκαμπανεβάσματά της, με τις αδυναμίες και τα λάθη της, με τις στιγμές της πίστης και τις στιγμές της αμφιβολίας.

Και αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα της σημερινής ημέρας: Ο Χριστός ήρθε για όλους μας. Ήρθε για τους δικαίους και τους αμαρτωλούς, για τους δυνατούς και τους αδύναμους, για τους αγίους και τους πεπτωκότες. Ήρθε για να μας αγκαλιάσει όλους με την άπειρη αγάπη Του και να μας οδηγήσει στην σωτηρία. Ήρθε για να μας δείξει ότι η αγάπη του Θεού δεν κάνει διακρίσεις, δεν αποκλείει κανέναν, αλλά αγκαλιάζει όλη την ανθρωπότητα.

Η έλευση του Χριστού προφητεύτηκε αιώνες πριν:

Ο Ησαΐας, αιώνες πριν την γέννηση του Χριστού, προφητεύει: "Ιδού η Παρθένος θέλει συλλάβει και γεννήσει υιόν, και θέλουσι καλέσει το όνομα αυτού Εμμανουήλ, το οποίον ερμηνευόμενον είναι, ο Θεός μεθ' ημών." (Ησαΐας 7:14). Ο Μιχαίας, επίσης, ορίζει τον τόπο της γεννήσεως του Μεσσία: "Και συ, Βηθλεέμ Εφραθά, η μικρά εις το είναι μεταξύ των χιλιάδων της Ιουδαίας, εκ σου θέλει εξέλθει εις εμέ ο άρχων εν τω Ισραήλ, του οποίου αι έξοδοι είναι απ' αρχής, από ημερών αιώνος." (Μιχαίας 5:1).

Αυτές οι προφητείες, αγαπητοί μου, δεν είναι απλώς λόγια. Είναι η ζωντανή φωνή του Θεού, που διαπερνά τους αιώνες και φτάνει μέχρι εμάς. Μας διαβεβαιώνουν ότι ο ερχομός του Χριστού δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά ένα γεγονός προκαθορισμένο από τον Θεό, ένα γεγονός κοσμικής σημασίας.

Μαρτυρίες από τον αρχαίο κόσμο:

Και η απήχηση αυτής της κοσμικής σημασίας δεν περιορίζεται μόνο στα όρια του Ισραήλ. Ακόμα και στην αρχαία ελληνική γραμματεία, βρίσκουμε μαρτυρίες που προαναγγέλλουν την έλευση του Σωτήρα. Ο Σωκράτης, ο μεγάλος φιλόσοφος, μιλούσε για έναν "θείο δαίμονα" (εσωτερική φωνή, μια θεία παρουσία) που τον καθοδηγούσε. Ο Πλάτων, στο έργο του "Πολιτεία", περιγράφει έναν "φιλόσοφο-βασιλιά" που θα έρθει να σώσει τον κόσμο από την αδικία. Η Σίβυλλα, η ιέρεια του μαντείου των Δελφών, προφήτευσε την γέννηση ενός "θεανθρώπου" που θα έφερνε την ειρήνη και την δικαιοσύνη.

Ακόμα και σε άλλες θρησκείες και πολιτισμούς, βρίσκουμε ίχνη αυτής της προσμονής για έναν Σωτήρα. Στην αρχαία Περσία, ο Ζωροάστρης μιλούσε για την έλευση του σωτήρα του κόσμου. Στην Ινδία, οι προφητείες των Βεδών αναφέρονται στην εμφάνιση μιας θείας ενσάρκωσης, που θα έρθει να αποκαταστήσει την τάξη και την αρμονία.

Αυτές οι μαρτυρίες, αγαπητοί μου, μας δείχνουν ότι η δίψα για σωτηρία, η λαχτάρα για λύτρωση από τα δεσμά της αμαρτίας και του θανάτου, είναι μια πανανθρώπινη ανάγκη. Και ο Χριστός, με την Γέννησή Του, ήρθε να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη, να ανοίξει τον δρόμο της σωτηρίας για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσας ή θρησκείας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο φωτεινός αυτός Πατέρας της Εκκλησίας μας, μας λέει: *"Μη φοβάσαι, άνθρωπε, την αμαρτία σου, μη απελπίζεσαι για την πτώση σου. Ο Χριστός ήρθε για να σε σηκώσει, να σε καθαρίσει, να σε αγιάσει."* Μας καλεί να μην χάνουμε την ελπίδα μας, όσο βαριά και αν είναι τα λάθη μας, όσο μεγάλη και αν είναι η απόσταση που μας χωρίζει από τον Θεό.

Ο Χριστός, με την Γέννησή Του, άνοιξε τον δρόμο της επιστροφής. Μας έδειξε ότι η μετάνοια, η ειλικρινής μεταστροφή της καρδιάς μας, είναι η πύλη που οδηγεί στην αγκαλιά του Θεού.

Ας ανοίξουμε, λοιπόν, τις καρδιές μας στον Χριστό. Ας Τον αφήσουμε να γεννηθεί μέσα μας, να φωτίσει την ύπαρξή μας με το άκτιστο φως Του. Ας Τον αφήσουμε να μας μεταμορφώσει με την χάρη Του, να μας καθαρίσει από τα πάθη και τις αμαρτίες μας, να μας οδηγήσει στην αληθινή ελευθερία, στην αληθινή ζωή.

Ας γίνουμε και εμείς, όπως οι άγιοι πρόγονοί μας, ζωντανά μέλη της γενεαλογίας του Χριστού, ζωντανά μέλη της Εκκλησίας Του. Ας ζήσουμε την πίστη μας όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα. Ας αγαπάμε ο ένας τον άλλον, ας συγχωρούμε, ας βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, ας προσφέρουμε στον κόσμο την αγάπη και την ειρήνη του Χριστού.

Ας Τον αφήσουμε να γεννηθεί στις καρδιές μας, και ας γίνουμε φορείς του φωτός Του στον κόσμο.

Αμήν.